''Ne mogu se sjetiti kada se prvi puta pojavila ideja za ovaj bend. Bilo je to jako davno…

VESANIA je postojala cijelu vjecnost. Samo je bilo pitanje vremena kada ce se omoguciti upoznavanje onih ljudi koji su upleteni i koji razumiju njeno znacenje.

VESANIA je Black Metal manifestacija brutalnosti i bjesnoce, bijesna vizija u bijesnoj formi.

Umjetnost nestvarnog. Po definiciji, bjesnoca je ta koja se cesto ne moze objasniti usprkos tome sto smo obiljezeni njome, ona svjedoci visoj razini Mudrosti.

VESANIA je umjetnost koja utjelovljuje Istinu koju mozemo spoznati našim ocima.. Ludost, magija i tuga. Jedinstvo, rat, krv i bol. I na kraju, vatra, hladnoca, mrznja, tama koja se nalazi u VESANIJI.


POVIJEST:

1997.-2000.
Kao fizicki subjekt, VESANIA postoji od kraja 1997. Originalnu postavu su cinili: Orion (gitara i vokali), Daray (bubnjevi) i Heinrich (bass).

Kako je vrijeme prolazilo javila se ocigledna potreba za prosirenjem. Kao rezultat toga, Hatrah je dodan na klavijaturama za prvo snimanje, probna vrpca tog perioda, uz Annahvahra (gitara i vokali). Kraj 1998. donio je snimanje od petnaest minuta studio materijala koji je postao "CD Promo 1999.". Ukratko zatim, bend je bio prisiljen odluciti hoce li ukljuciti klavijature kao instrument. Mjesto je ostalo prazno poprilicno dugo sve do kraja 2000. kada se klavijaturist Siegmar pridruzio bendu.

2001.-2002.
VESANIA je nastupala u nekolicini gradova u Poljskoj. Bend je uvijek naglasavao kako su nastupi uzivo posebno vazan segment njihova stvaralastva.

Istodobno, bend je radio na materijalu za full lenght album. Napokon, pocetkom 2002., materijal iz 1998. izdao je Odium Records kao "Moonastray" limited edition split CD s Black Altarom.

Snimanje full lenght albuma nije zavrseno u ocekivanom periodu (2001.-2002.), vec je odgodjeno za proljece 2002. Snimalo se u Selani Studiju (Vader, Christ Agony, Lux Occulta), a producirao je Szymon "Szymonaz" Czech.


2003.
Debitantski CD, "Firefrost Arcanum", u sijecnju 2003. izdao je Empire Records te je on zaduzen za izdavanje i promociju u to vrijeme.

Izdavanje cd-a "Firefrost Arcanum" je bilo veoma znacajno za prodor benda. Premijerom debi albuma, VESANIA se pocela redovito pojavljivati u svim poljskim glazbenim medijima. Sve je to vodilo do nastupa na Metalmania Festivalu 2003. s ostalim bendovima kao sto su Samael, Marduk, Malevolent Creation i turneje s Vaderom, Blitzkrieg Tour 2003.

Tijekom te godine Annahvahr se odvojio od benda kao session gitarist i nastupa samo uzivo.


2004.
Vrijeme je prolazilo te su se dva clana prikljucila drugim bendovima. Orion se 2003. pridruzio Behemothu, a Daray je u proljece 2004. zamjenio Doca u Vaderu. Pored toga VESANIA je i dalje postojala i krajem 2004. poèelo je snimanje drugog albuma pod nazivom "God the Lux". Snimano je u Hendrix Studio (Behemoth, Azarath, Thunderbolt, Asgaard) u Lublinu, a tehnicko usavrsavanje bio je zaduzen Arkadiusz "Malta" Malczewski.

2005.
Snimanje albuma "God the Lux" zavrseno je u Hertz Studiju (Vader, Dies Irae, Decapitated, Lost Soul, Sceptic, Crionics) u Bialystoku, a miksali su i dovrsili braca Wieslawscy..

Još jedan veliki dogadjaj za bend, najznacajniji do sada, je bilo potpisivanje novog ugovora s

Massive Managementom (Vader, Decapitated). Empire Records zaduzen je za izdavanje i promociju "God the Lux" i poljsku premijeru albuma koja je odredjena za travanj 2005.


(izvor: www.vesania.pl/band history.php)

Nastavit ce se…